‘BAZı KARARLARDA DEğIşIKLIK ELZEM’

Türkiye’nin ilk kamu sermayeli katılım bankası Ziraat Katılım’ın Genel Müdürü Metin Özdemir, ekonomi politikasında atılacak yeni adımlara ilişkin, “Son yıllarda ekonomide alınan kararlar, Merkez Bankası’nın kararları bankacılık sektöründe daralmaya ister istemez sebebiyet verdi. Gelinen noktada bazı kararlarda değişiklik yapılmasının elzem olduğu görünüyor. Sektör, piyasa bunu arzuluyor. Bu durumu en iyi şekilde değerlendirip doğru kararlar verileceğine inanıyorum” mesajı verdi.

Düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özdemir, “Hem yeni Hazine ve Maliye Bakanımızın hem de TCMB Başkanımızın ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Merkez Bankamızın ilk kadın başkanı olması da çok önemli. Hem Mehmet Şimşek bakanımız hem de Gaye Hanım’ın bugüne kadar yaptıklarını göz önüne aldığımızda en doğru kararları vereceklerine inanıyorum” dedi.

‘FAİZ KARARINDAN BİZ DE ETKİLENİYORUZ’

“Bir katılım bankası olarak faiz kararı konusunda değerlendirme yapmak doğru olmayabilir ama biz de piyasanın içinde bir oyuncu olarak faiz kararından ve enflasyondan etkileniyoruz. Biz de piyasanın dışında kalmamak için maliyetlerimizi buna göre düzenliyoruz” diye Özdemir, kurdaki yükseliş için ise şunları söyledi: “Seçim öncesi piyasa tarafından kabullenilmişti. Seçim öncesi piyasa tarafından kabullenilmişti. Seçim sonrası artış bekleniyordu. Beklenmeyen bir durum değildi, bence daha ileri gitmez. Baskılanmayacağına dair ekonomi yönetimimizin politikasında bir değişiklik var. Daha serbest piyasa kurallarına uygun takip edileceğini düşünüyorum.”

KATILIM BANKACILIĞI YÜZDE 18 BÜYÜDÜ

İstanbul Finans Merkezi’ne 29 Ekim’de taşınmayı düşündüklerini belirten Metin Özdemir, Türkiye’de 52 banka arasında 12’nci sırada olduklarını belirterek, “Katılım bankacılığının bankacılık sektöründeki payı yüzde 4’ten yüzde 8.5’in üzerine çıktı. 2025’te bunun 15’e ulaşmasını hedefliyoruz. Bankacılık sektörü yüzde 14 büyürken katılım bankacılığı yüzde 18 büyüdü. Biz de 275 milyar TL aktif büyüklüğü geçtik. Tarımsal finansman için 56 ilde 170 şube açtık. Kâr zarar ortaklıkları yapmayı ve kooperatiflerin gelişmesine katkıda bulunmak istiyoruz” bilgisini verdi.

2023-06-10T04:04:57Z dg43tfdfdgfd